VOC - Kamer Antwerpen vzw

Interessante websites

De VOCsite

De VOCsite is opgebouwd rondom de uitgebreide databank met gegevens van meer dan 2000 schepen die de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) gedurende de periode van haar bestaan, ca 1600 tot 1800, in gebruik heeft gehad. Ook de periode waarin er zgn. Voorcompagnieën naar Indië werden uitgezonden is hierin opgenomen. Deze database was aanvankelijk voor privé-gebruik opgezet, maar na verloop van tijd zodanig uitgebreid dat in 2002 besloten is de gegevens via internet te publiceren zodat de informatie aan een zo breed mogelijk publiek ter beschikking kan komen. De gegevens in de database worden nog steeds regelmatig aangevuld.

>> www.vocsite.nl

VOC-Kenniscentrum

In 2002 was het 400 jaar geleden dat de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werd opgericht. Dit feit werd in binnen- en buitenland op diverse manieren herdacht. In dit kader werd ook de website VOC-Kenniscentrum opgezet die informatie over de VOC wil geven aan een breed publiek. De VOC was in zijn tijd een omvangrijke en complexe organisatie. De op deze website geboden informatie bestrijkt dan ook slechts een deel van de rijk geschakeerde werkelijkheid.

>> www.voc-kenniscentrum.nl

Abel Tasman Museum

In 1642 zette Abel Tasman, als eerste Europese ontdekkingsreiziger, voet aan wal in Tasmanië. De Nederlandse zeelui maakten kennis met de Maori in Nieuw-Zeeland en de inwoners van Tonga.

375 jaar later kijken we terug en vooruit. Hoe verliep de reis en de eerste contacten met deze onbekende volkeren? Welke relaties zijn er vandaag de dag met de gebieden die Tasman bezocht?

>> Het Abel Tasman Museum