VOC - Kamer Antwerpen vzw

Meerdaagse reis Freiburg * zo 15 mei tot do 19 mei 2022

Een vijfdaagse reis langs de Bovenrijn, vol romantische ontmoetingen met de grote namen uit de Europese geschiedenis.
Cultuur, gastronomie, heerlijke landschappen en de beste wijnen uit Duitsland. We bezoeken Heidelberg, Freiburg im Breisgau, Speyer en Bad Ems. Het Zwarte Woud en de Palts beleven met een glas in de wijngaarden van Kaiserstuhl.

Deze reis is uitsluitend bestemd is voor eigen leden.

Programma

dag 1 : Heidelberg aan de Neckar

‘Velen hebben er hun hart verloren’. De oude universiteitsstad en haar marktpleintjes, het kasteel hoog in de heuvels, de ‘alte Brücke’, de Filosofenweg, en het grootste wijnvat van Duitsland.
Stadswandeling, bezoek kasteel, vrij middagmaal in één van de vele ‘Kneipen’.

dag 2 : Freiburg im Breisgau

Tussen de oude vulkaan Kaiserstuhl en het Zwarte Woud, op het kruispunt van historische handelswegen, ziet de reiziger reeds van ver de imponerende Münster. Aan de universiteit studeerde een schitterende rij van geleerden en gaf de stad grote luister, van Erasmus tot Konrad Adenauer, de eerste kanselier van het Duitsland na de oorlog.
De Bächle, kleine beekjes met verfrissend water, stromen overal door de straatjes. Beroemd is de dagelijkse markt. Sinds de middeleeuwen bezoeken velen de Münsterplatz waar de markt een overvloed van regionale producten aanbiedt, rechtstreeks van de boer en kaasmaker.
Stadsverkenning met Stefan, gids en archeoloog van de stad. Hij vertelde me monkelend bij een verrukkelijke ‘Gewürtztraminer’, dat de Freiburger geniet en feestelijk leeft in tegenstelling tot de protestantse Stuttgarter die somber tracht zijn hemel te verdienen.
Haus zum Walfisch, de romaanse kathedraal, het Augustiner Museum, de Martiniturm en achter ieder hoek een pleintje, ze liggen op de wandelaar te wachten.
Freiburg, een heerlijke stad van ‘la dolce vita’.

dag 3 : Freiburg en Zwarte Woud

Een ontdekking in het aangename gebied rond Freiburg en een stap in het Zwarte Woud. Twee werelden, enerzijds de mystieke wouden en haar valleien met oude abdijen en anderzijds de frisse wijndorpen aan de voet van dit middelgebergte.
Het klooster St. Trudpert uit de 9de eeuw in het Münstertal en het wijndorp Ballrechten-Dottingen. De Badische Weinstrasse rond Kaiserstuhl met haar wijngaarden en haar pittoreske middeleeuwse dorpjes.
Een belevenis is de maaltijd in een Strausswirtschaft, waar de wijnboerin het maal bereidt, vergezeld met de flessen van de wijnoogst van vorige oogsten.
In Stauffen ontmoeten we in Gasthof zum Löwen, Faust, de alchemist, vereeuwigd door Goethe en Wagner. Hij sloot een verbond met de duivel Mefistofeles in ruil voor het eeuwige leven. Ook bij ons werd Marieke van Niemwegen ( Nijmegen) verleid door Faust..

dag 4 : Speyer ( ook Spiers genoemd )

De stad van de Salische keizers uit de elfde eeuw, vereeuwigd in de Dom en haar crypte. Samen met de kathedralen van Trier, Mainz en Worms, is de Dom het voorbeeld van de Rijnlandse romaanse stijl.
Het stadsbeeld komt uit de 17de eeuw, toen Lodewijk XIV trachtte de Palts en de Elzas te veroveren. Dit lukte hem alleen voor de Elzas.
Stadswandeling en lunch in de gezellige Biergarten van de Hausbrauerei im Domhof.
Overnachting in het beroemde Domhof hotel.

dag 5 : Bad Ems

Gelegen aan de Lahn. De rivier heeft pittoreske stadjes aan haar oevers. Nassau, de bakermat van het Nassau geslacht, is er een van. Schloss Oranienstein uit de 17de eeuw in Diez, was het kasteel van de Nederlandse tak van de Nassau’s.
Het vlakbij gelegen Bad Ems is het beroemde kuuroord uit de 19de eeuw, waar vele gekroonde hoofden uit Europa hun jaarlijkse ‘baden’ namen, onder hen Wilhelm I van Pruisen en de Romanovs, de tsaren uit st. Petersburg.
Ook Leopold II, de Saksen Coburger, koning van België, had er zijn hotel met voldoende kamers voor zijn gevolg…
Er hangt een weemoedige fin de siècle sfeer rond de concertzaal, het Spielhaus en het chique Häcker’s hotel aan de Römerstrasse. In de verte hoort men ‘Hoffmann’s Vertellingen’ van Jacques Offenbach de componist uit de 19de eeuw.
Hoog tijd voor een ‘Kaffee mit Kuchen’.

Hotels

Schwarzwald Hotel Silberkönig ****
Gutach-Bleibach (Elztal) bei Freiburg
www.silberkoenig.de
3 nachten

Hotel Domhof ****
Speyer
www.hoteldomhof.de
1 nacht

Organisatie

De reis wordt georganiseerd door V.O.C. Kamer Antwerpen en NEOS Ravels i.s.m. Reisbureau De Arend uit Arendonk.

Deelnameprijs

De deelname prijs bedraagt per persoon, half pension:

  • op basis van een dubbele kamer 525 euro,
  • op basis van een single kamer 635 euro