Wil jij de VOC-kalender in realtime in je agenda? Scroll helemaal omlaag en klik op de “Abonneer op kalender”, kies vervolgens Google Calendar of iCalendar.

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Praat onder de mast – Japan en Vietnam tijdens de beginperiode van de VOC

2 september 2022 * 12:00 18:00

Naar aloude traditie zien we elkaar op de 1e vrijdag van de maand in het bovenzaaltje van Monico Meir om bij een paar oorlammen bij te praten van boegspriet tot zeil.

Nieuwe formule met lunch

Het concept van Praat onder de Mast ziet er een beetje anders uit dan vroeger : we komen bijeen om 12 u. boven in de MONICO, waar aan iedereen een gratis aperitief wordt aangeboden (in het gekende VOC-jargon : een gratis oorlam !).

Dan volgt een gezellig etentje : we hebben geopteerd voor de dagschotel à € 25,00 per persoon – drank niet inbegrepen.

  • nihil

Over de spreker en zijn lezing

Walter De Vos komt ons in samenwerking met Suzanne Akieda-Debrock, woonachtig in Tokyo, vertellen over Japan en Vietnam tijdens de beginperiode van de VOC.

Japan werd in de zestiende eeuw geteisterd door burgeroorlogen, in een periode waarin de Portugezen het Verre Oosten verkenden op zoek naar handelswaar en zieltjes om te bekeren. De burgeroorlog komt definitief ten einde in 1603. Er bestond echter ook een actieve maritieme handel tussen China, Japan en Vietnam op het einde van de zestiende eeuw, waarvan de stad Hoi An in het centrum van Vietnam een waardevolle getuige is. Wanneer het eerste Nederlandse schip in Japan aankomt in 1600, ontstaat een nieuwe situatie, die bestendigd wordt door formele handelsbetrekkingen met de VOC in 1609.

In het prachtige door UNESCO geklasseerde stadje Hoi An in Vietnam staat een replica van een Japans handelsschip uit het begin van de zeventiende eeuw, als blijk van de oude vriendschap tussen beide landen. Maar een bezoeker uit de Lage Landen wordt met stomheid geslagen als hij op dit Japanse schip de symbolen van de VOC herkent, waarover met geen woord gerept wordt in de toeristische panelen van Hoi An. Onze uiteenzetting zal proberen het geheim van dit vreemd schip te ontsluieren, binnen de historische context van Vietnam, Japan en Nederland.

Online aanmelden

De inschrijvingen zijn nog niet geopend

Gelegenheidsadres

Monico Meir, Meir 4, 2000 Antwerpen

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.