Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Praat onder de mast – Relieken Echt of vals?

1 december 2023 * 12:00 17:00

We kennen ze allemaal van onze buitenlandse reizen of kerkbezoeken: prachtige reliekschrijnen met een minuscuul venstertje waar nieuwsgierigen graag even dook gluren.

Bevatten de schrijnen wel degelijk de overblijfselen van heiligen? De vraag brandt op ieders lippen. Wij gaan op onderzoek in de reliekschrijnen en ontmantelen omzichtig de inhoud. Stukken bot, doeken en versierde gewaden, steentjes, zand, palmtakjes worden gedateerd en onderzocht op alle mogelijke sporen, met de recentste wetenschappelijke methodes. De resultaten vergelijken ze met heiligenlevens en andere bekende historische of archeologische informatie. We ontdekken dat de schrijnen vaak botmateriaal bewaren uit de periode waarin de heilige geleefd heeft, maar soms ook niet…

Of de relieken echt of vals zijn, is echter niet het belangrijkste. Feit is dat ze ons ontzettend veel leren over het geloof, de volksdevotie en de middeleeuwse geschiedenis.

Samen met Mark Van Strydonck gaan wij op onderzoek in de reliekschrijnen en ontmantelen omzichtig de inhoud.

Mark Van Strydonck was tot zijn opruststelling in december 2016 hoofd van het labo voor radiokoolstofdatering van het KIK. Gedurende 40 jaar bouwde hij dit labo uit tot een toonaangevende instelling in het domein van de archeologie. Hij was ook de initiatiefnemer van het symposium ?Relics @ the lab?, het eerste congres wereldwijd over het gebruik van natuurwetenschappelijke methodes in de studie van relieken.

Locatie

Monico Meir, Meir 4, 2000 Antwerpen

Menukeuze

Voor 30 EUR persoon heeft u deze keer de keuze uit

Stoofvlees op basis van donkere Leffe en verse frietjes

Of

Pasta pesto met kip en Parmezaanse kaas

Traditiegetrouw bieden wij u klokslag 12 het oorlam aan.

Online inschrijven

De inschrijvingen werden afgesloten op woensdag 29 november 8u.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.