Daguitstap: het land van Hugo Grotius: Slot Loevestein en de vestingstad Heusden

Aansluitend op de lezingvoordracht door Paulus Koopius over “Hugo de Groot grondlegger van internationaal recht en zeerecht”, stellen wij u de daguitstap “Het land van Hugo Grotius: Slot Loevestein en de vestingstad Heusden” op donderdag 29 augustus 2024 voor.

We waren rond in het land van Hugo Grotius met slot Loevestein, waaruit hij in 1621 verscholen in een boekenkist kon ontsnappen. Daarnaast bezoeken we Heusden, een gerestaureerde vestingstad gelegen aan de Maas en de Bergsche Maas, die na 20 jaar restauratie in al haar pracht en praal werd hersteld.

Deze uitstap wwordt voorafgegaan door de lezing “Hugo de Groot grondlegger van internationaal recht en zeerecht” door Paul Koop.

Hugo de Groot wordt in 1583 in Delft geboren. Al snel verbaast hij iedereen met zijn intelligentie en kennis. Al op 11-jarige leeftijd wordt hij toegelaten tot de Universiteit van Leiden om rechten te studeren. Vijf jaar later behaalt hij zijn doctorstitel. Hugo wordt beschouwd als één van de grondleggers van het Volkenrecht, het Internationaal Recht. Tot zijn beroemdste werken behoren ‘Mare Liberum’ (over het recht van de vrije zee) en “De Iuri Belli ac Pacis” (over het recht van oorlog en vrede).

Slot Loevestein is meer dan een middeleeuws kasteel. Het was dé staatsgevangenis van Nederland. En het is ook een vesting in de Hollandse Waterlinie. Met haar aarden wallen, dubbele grachten, bomvrij onderkomen en het straatje met soldatenhuisjes ademt de vesting nog steeds de sfeer van een achttiende-eeuws soldatendorp.

Vestingstad Woudrichem, of Woerkum, zoals de bewoners zeggen, is de enige stad van de Biesboschlinie. In de 9e eeuw ontstond op een oeverwal een marktplaats. Vandaag de dag is dit waar de Hoogstraat en de Molenstraat kruisen. Deze plek is nog altijd het hart van de vestingstad.

Vestingstad Heusden liep eeuwenlang voorop: het ontstond rondom een van de oudste waterburchten van Noordwest-Europa en kreeg als een van de eerste Hollandse steden een stadsmuur. Dankzij prachtige restauraties is veel van het oude Heusden bewaard gebleven.

Ben jij geïnteresseerd?

Vul dan u vrijblijvend onderstaand formulier in en wij houden je op de hoogte.

Fout: Contact formulier niet gevonden.