Heb jij al een VOC-speldje?

Zij zijn verkrijgbaar à 15 eur het stuk op elke Praat onder de Mast. Ze zijn verkrijgbaar op een speld of met een magneetsluiting. Mensen die problemen hebben met de … Lees meer

‘Mare liberum’ – Van wie is de zee?

Hugo Grotius was een bijzonder slimme man. Grotius was de zelfbedachte, meer chique Latijnse naam van de in Delft (1583) geboren rechtsgeleerde die meer indruk maakte onder wetenschappers dan het platte Hollandse ‘De Groot’. In dit artikel gaan we vooral in op de betekenis van zijn beroemde werk Mare liberum.

Lees meer

Voordrachten DINAMO Turnhout

In het kader van onze samenwerking met DINAMO Turnhout, geven wij jullie bij deze de link naar hun activiteitenagenda met aandacht voor 2 activiteiten met en door resp. Paul Koop en Dirk Van Overloop.

Lees meer

Praat onder de mast: Sri Lanka – 9 februari 2024

Omwille van het jaarlijkse verlof van Monico Meir verplaatsen wij deze Praat onder De Mast van vrijdag 2 naar vrijdag 9 februari 2024.Naar aloude traditie zien we elkaar in het bovenzaaltje van Monico Meir om bij een paar oorlammen bij te praten van boegspriet tot zeil. Spreker van de dag is ons lid Walter De Vos. Als een gedreven Oost-Azië reiziger komt hij ons boeiend vertellen over Sri Lanka.

Een geniale koopman

Een “geniale koopman” met ondertitel “Dirk van Os en de invloed van Zuid-Nederlanders op de Amsterdamse geldmarkt” neemt de lezer mee naar het turbulente 17e-eeuwse Amsterdam en volgt het verhaal van een revolutionair investeerder die zich ontwikkelt tot een van de grondleggers van het moderne handelskapitalisme.

Lees meer