Terugblik op Praat onder de Mast van 8 nov 2024

We maakten een reis door de tijd vanaf de kolonisatie van de eilanden door de eerste bewoners tot aan de verovering door de Romeinen 123 voor Christus. Het verhaal ging over een eilandcultuur met enigmatische gebouwen die nergens anders voorkomen. Er werd verslag uitgebracht van unieke begrafenisrituelen waarbij de haren van de overledene gekleurd werden en crematiebegravingen met ongebluste kalk. Ten slotte werd er een link gelegd tussen de verovering van Gallië door Julius Caesar en de krijgers van de Balearen.

Spreker was Mark Van Strydonck. Hij was tot zijn opruststelling in december 2016 hoofd van het labo voor radiokoolstofdatering van het KIK. Gedurende 40 jaar bouwde hij dit labo uit tot een toonaangevende instelling in het domein van de archeologie.

We kregen een verrassende wetenschappelijke kijk op Mallorca en Menorca. Het ontstaan van het archipel, fauna en vegetatie, de eerste menselijke bewoning, de kolonisatie, de primitieve architectuur. Wij als toeristen zien deze eilanden wel helemaal anders.

Mark vond hier een rijke prehistorische cultuur. Heiligdommen en kalkbrandgraven met unieke rituelen. Bronzen stierenkoppen, loden sieraden
en slingers van krijgers in dienst van Hannibal.

De bloeiende brons- en ijzertijd op de Balearen heeft sporen nagelaten in megalithische monumenten en verfijnde kleinoden. De recentste vondsten en wetenschappelijke ontwikkelingen werden ons duidelijk gemaakt met commentaar in verstaanbare taal en vele PPS-dia’s. De topografie van beide eilanden is volledig verschillend en de kolonisatie kwam niet van de dichtsbije wal van Spanje maar uit de veel verder afgelegen gebieden van zuid Frankrijk en italië. Verklaring hiervoor zijn de de zeestromingen en overheersende winden.

Het werd weer een boeiende VOC-namiddag voor een volle zaal.