Terugblik op Praat onder de mast van 9 februari

Bob Autrique is niet alleen onze hoffotograaf, hij is ook een begenadigd schrijver die ons een leuk verslag van de voorbije Praat onder de Mast over Sri Lanka bezorgde.

De voordracht van ons lid Walter De Vos scheerde hoge toppen. Na een korte, met de nodige humor doorspekte inleiding van voorzitter Paul Koop, opende de spreker zijn diareeks met de voor hem eigen kenmerken van historische volledigheid, fysica en zin voor details.

Het werd het een zeer boeiende evocatie van de vele facetten van Sri Lanka, parel van de Indische oceaan.
Etnologie, religie, geologie, politiek, economie en geschiedenis passen als een puzzelmozaïek in mekaar waarin de VOC alomtegenwoordig is. Na de encyclopedische kennismaking kregen we nog een reisverslag van Walter en zijn dame van 2013 met beelden waarop menig reisagentschap jaloers zou zijn.

Boefdhistische gebedshuizen, Stupa’s, worden daar Dahoba’s genoemd. Sommige reusachtige boeddhabeelden tonen een uitgestoken platte hand.
Dat betekent: vrees niets, kom dichterbij. Prachtige landschappen afgewisseld met close-ups van inboorlingen vulden de namiddag. Ook de speciale fruitsoorten en kruiden waar het in de XVIIde eeuw om te doen was zoals cacao, thee, kruidnagel en peper kwamen uitgebreid aan bod.

Na een dankwoord van Jan Roebben was een welgemeend drievoudig applaus was niet overdreven.