Condoleances overlijden Dan Sleigh

Hieronder vindt u een condoleancebericht namens het VOC-bestuur. U kunt onderaan een persoonlijk condoleancebericht inzenden. U ziet uw bericht niet onmiddellijk verschijnen; om spam te vermijden checken wij dit even.

De Verenigde Oostindische Compagnie Kamer Antwerpen leest steeds met belangstelling en enthousiasme de nieuwsbrief van de VOC Stigting.

Twee leden van ons Bestuursorgaan, Remy Appermont en Jan Roebben bezochten begin vorig jaar Kaapstad en mochten dr. Daniel Sleigh samen met Rudolf Rode en Alex Giardini, 2 andere leden van jullie Bestuursorgaan ontmoeten. Zij hebben uitgebreid over deze samenkomst verteld.

Onze VOC Kamer Antwerpen maakt plannen om haar Zuid-Afrikaanse vrienden te ontmoeten. Op het programma staat de kennismaking met de Stigting en haar eminent lid Dan Sleigh …

Dit laatste kan nu niet meer …

Als eerbewijs en medeleven verwijs ik naar de warme tekst van onze secretaris Emy Vanderveken. Zij onderhoudt onze wederzijdse contacten waarbij zij regelmatig ook het Zuid-Afrikaans hanteert.

Voor het Bestuur van de VOC Kamer Antwerpen vzw
Paulus Koop, voorzitter

“ Mense sterf eers werklik as hulle nie meer onthou word nie. “

Het zijn woorden die dr. Dan Sleigh zelf schreef in zijn ongelooflijk boek over Krotoa, het eerste Khoikhoi-meisje dat vriendschap sluit met de blanken en rond 1652 bij de familie Van Riebeeck terechtkomt als oppas voor de kinderen. Zij krijgt de naam Eva, leert al vlug de taal en reeds als tienjarige treedt zij geregeld op als tolk voor de Hollanders.

Later zal zij – vrouw tussen twee culturen – huwen met de Deense chirurgijn Peter Havgard, die de naam Pieter van Meerhof aannam.

Dat iemand als dr. Dan Sleigh nie meer onthou word nie lijkt mij onmogelijk : historicus, specialist in Nederlandse koloniale geschiedenis, ooit redacteur op de transcriptieafdeling van het Kaaps Archief, schrijver van ontelbare zeer interessante teksten, drijvende kracht achter de VOC Stigting, ijverend voor het behoud van VOC archief als werelderfgoed, auteur van het meesterwerk “Eilande” en nog zoveel meer …

Ik heb jammer genoeg nooit de gelegenheid gehad om dr. Dan Sleigh persoonlijk te ontmoeten, maar zijn “Eilande “ en “ Stemmen uit zee “ (titel van de Nederlandse uitgave van het boek ) blijven op een ereplaats in mijn bibliotheek !

Ek wens die familie en die VOC vriende opreg baie moed en sterkte toe vir die toekoms !

Emy Vanderveken
Secretaris VOC kamer Antwerpen vzw.

2 gedachten over “Condoleances overlijden Dan Sleigh”

  1. Bij het onverwachte overlijden van dr. Dan Sleigh, de drijvende kracht achter de Stigting VOC in Zuid-Afrika, wens ik mijn medeleven te betuigen aan zijn familie en vrienden. Hij laat ongetwijfeld een leegte achter onder al wie hem van ver of dichtbij gekend & gewaardeerd heeft………
    Dat hij in vrede moge rusten !

  2. Uit die diepte van my hart dank u vir die hartroerende woorde oor die fenominale man.

Reacties zijn gesloten.